Oi Εκκλησίες μας

Published on Wednesday, 15 February 2017

Στη θέση που υπάρχει σήμερα ο Ι.Ναός της Αγίας Αικατερίνης ,υπήρχε παλαιότερος ναός της Αγίας Αικατερίνης.Ο  σημερινός Ι.Ναός ανεγέρθη το έτος 1897-1898 σε βασιλικό ρυθμό  απο τους κατοίκους του Οινοχωρίου με Ηπειρώτες κτίστες .Κατά την διάρκεια της εφημερίας του Ιερέως Αθαν Κόντου έγινε γενική ανακαίνιση  του εσωτερικού χώρου,αντικαταστάθηκαν η σκεπή, το δάπεδο, η οροφή, οι 4 εσωτερικοί πολυγωνικοί κίονες αντικαταστάθηκαν με κυλινδρικούς, τα παράθυρα, και οι πόρτες ,ο ξύλινος γυναικονίτης αφαιρέθηκε. 

 Εγινε αντικατάσταση των παλαιών στασιδιών με δαπάνη του Κωνσταντίνου .Α. Ρούλια, ο Ιωάννης .Σ. Πολίτης προσέφερε τον κρυστάλλινο πολυέλαιο,  και το επάργυρο Ευαγγέλιο .Με Εκκλ. Συμβούλιο αποτελούμενο από τους Σωκράτη Κατσαωνίδη,Αθαν .Ν.Ρούλια και Δήμο Αθαν Σόλια έγινε τοποθέτηση κεντρικής θέρμανσης και η ανέγερση του κωδωναστασίου.(Εδώ πρέπει να λεχθεί οτι πέρα απο την καλή πρόθεση του Εκκλ.Συμβουλίου η ανέγερση του κωδωναστασίου ήταν εσφαλμένη διότι δεν ταιριάζει καθόλου με την εκκλησία μας.)

 Επι εφημερίας και πρωτοβουλία του ιερέως Σημεών Κλειτσάκη και δαπάνες εξ ολοκλήρου των Οινοχωριτών έγινε Αγιογράφιση του Ιερού Ναού.

Ο ιερός ναός της παναγίας ανεγέρθη από τους κατοίκους της Κάνιανης αμέσως ματά την απελευθέρωση ,το έτος 1830 .Στο νέο ναό της παναγίας τελούνταν ,όπως συνάγεται από τα στοιχεία των ληξιαρχικών βιβλίων της δευτέρας 50 ετίας που εξετάσαμε ,οι περισσότερες ιερές τελετουργίες των κατοίκων της Κάνιανης και ελάχιστες, κατά διαστήματα ,βαπτίσεων και γάμων,στον παλαιό ναό της Αγίας Αικατερίνης. Ο ναός της Παναγίας επυρπολήθη δύο φορές απο παράφρονα χωρικό.

Το 1980 με έγκριση της Μητροπόλεως και  με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οινοχωριτών έγινε αντικατάσταση του παλαιού μεγάλου Ι.Ναού με τον υπάρχοντα σήμερα ομώνιμο.

Το 1910 ανεγέρθη ο Ναός των Αγίων Αποστόλων με την συμβολή όλων των κατοίκων .Ο Ναός ανεγέρθη σε θέση στην οποία ,κατά παράδοση υπήρχαν ερείπια παλαιοτέρου ναού.Η θέση αυτή σκιάζεται απο μεγαλοπρεπή αιωνόβια πουρνάρα. Ο κ.Σ.Βλασόπουλος διέθεσε το απαιτούμενο χρηματικό ποσό για να ανακαινισθεί ο Ι.Ναός των Αγίων Αποστόλων,όπως είναι σήμερα.

Το έτος 1934 ανεγέρθη το εξωκκλήσιο της Ευαγγελίστριας απέναντι απο το «Ψηλό Κοτρόνι» και σε έκταση του Σ. Ι.Παπαπαναγιώτου .Ανεγέρθη δαπάναις του ιερέως -διδασκάλου Παναγιώτη.Ι.Παπαπαναγιώτου.Προέβη δε σε αυτή τη δαπάνη και αφιαίρωση για να υλοποιήση τις θερμές ικεσίες της οικογένειας του πρός το Θεό ,πρός θεραπεία του ασθενούντος υιού του Θεόδωρου,ιατρού.ο οποίος ατυχώς απέθανε σε νεαρεωτάτη ηλικία.

Κατά την περίοδο ιερατείας του ιερέως Χαρ. Κουτρούμπα και επιτρόπων Σπ.Γαλάνη και Χρ. Χαμηλού ,ανακαινίσθη γενικώς το ημιερειπωμένο εξωκκλήσιο της  Ευαγγελίστριας. Σήμερα υπάρχουν ρωγμές που πρέπει να επιδιορθωθουν άμεσα .

Στό λόφο του Αγ. Βασιλείου υπάρχει το εξωκκλήση του Αγ. Αθανασίου. Το νέο εξωκκλήση έγινε με δαπάνες των ματαλλείων σε αντικατάσταση του παλαιοτέρου.Δυστυχώς σήμερα παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης .Οι εικόνες έχουν απομακρυνθει και γενικά κανείς δεν δείχνει ενδιαφέρον για την ύπαρξη του Αγ, Αθανασίου.

Εκτός όμως απο τις εκκλησίες μας υπάρχουν  πολλά  τοπωνύμια παλαιοτέρων ναών

Αη-Λιάς.  Αγ-Σπυρίδονας - Αγ. Θόδωρος- Αγ. Μαρίνα -Αγ. Νικόλαος -Αγ Δημήτριος Αγ. Παρασκευή -Αγ. Κωνσταντίνος

Αποσπάσματα απο το βιβλίο ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΙΝΟΧΩΡΙΟΥ.

Άγιοι Απόστολοι

Άγιοι Απόστολοι

Αγία Ευαγγελίστρια

Αγία Αικατερίνη

Ιερός Ναός Παναγίας

Hits: 97
www.000webhost.com